W wyniku rozszczelnienia instalacji zawierającej amoniak poważnemu zatruciu uległo dwóch pracowników WZPOW. Przybyłe na miejsce zastępy straży pożarnej, wyposażone w sprzęt do ratownictwa chemicznego, ewakuowały poszkodowanych w bezpieczne miejsce, a następnie przystąpiły do odizolowania miejsca wycieku za pomocą kurtyn wodnych. W tym czasie miejskie zarządzanie kryzysowe podjęło ewakuację mieszkańców z okolicznych ulic, dla których przygotowano zastępcze lokum w sali gimnastycznej Gimnazjum nr 3. Poszkodowanym pracownikom WZPOW pomocy medycznej udzieliły zespoły ratownictwa ze szpitala. Kolejne służby ratownicze uszczelniły przeciek, zakładając specjalną opaskę i za pomocą specjalistycznej kamery termowizyjnej sprawdziły szczelność instalacji. Warmińskie Zakłady Przetwórstwa Owocowo Warzywnego są według nomenklatury służb ratowniczych, zakładem podwyższonego ryzyka wystąpienia awarii chemicznej ze względu na wykorzystywanie w procesach chemicznych amoniaku jako czynnika chłodniczego. Amoniak uwolniony do atmosfery przybiera postać gazową i jako lżejszy od powietrza unosi się do góry. Obłok rozprzestrzenia się zgodnie z kierunkiem wiatru, a ludzie, zwierzęta i rośliny, które znajda się w jego zasięgu, są narażone na zatrucie. Amoniak działa drażniąco na skórę i błony śluzowe oczu i dróg oddechowych. W dużym stężeniu wywołuje silny kaszel a nawet porażenie nerwowe i uduszenie. W WZPOW w obiegu chłodniczym znajduje się ok. 20 ton amoniaku. Wnioski z ćwiczeń znane będą dopiero po dokonaniu analizy działań poszczególnych służb ratowniczych, tymczasem proponujemy reportaż z ich przebiegu.
Komentarze