Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 22 listopada 2024 06:20
Reklama dotacje rpo

Jak smakuje Litwa?

Ewa Wołkanowska-Kołodziej, autorka książki "Wilno. Rodzinna historia smaków", spotkała się z czytelnikami w Dziennym Domu Pobytu Seniora w Kwidzynie. Przybliżyła dzisiejsze oblicze kuchni litewskiej, a następnie zaprosiła słuchaczy do wspólnego tworzenia dań. O stereotypach dotyczących naszych wyobrażeń na temat Litwy rozmawialiśmy z nią po spotkaniu z seniorami.
Jak smakuje Litwa?

Litwa to kraj, który przez blisko sześć wieków tworzył z Polską Rzeczpospolitą Obojga Narodów. W tym czasie obyczaje i kultura przenikały się wzajemnie, tworząc obraz utrwalony przez pisarzy w wielkich dziełach literatury polskiej. Obraz niestety stereotypowy, według którego Litwini zajadają się daniami znanymi z barwnych opisów uczt i biesiad zawartych np. w Panu Tadeuszu. Czy bigos, ryba po grecku albo ciasta uznawane w Polsce za tradycyjne, rzeczywiście goszczą na litewskich stołach? Co jedzą Litwini, a co Polacy mieszkający na Litwie i co ukształtowało dzisiejsze  oblicze litewskiej kuchni? O tym wszystkim opowiadała Ewa Wołkanowska-Kołodziej, Polka urodzona na Litwie, która rodzinne doświadczenia i tradycje kulinarne zawarła w książce "Wilno Rodzinna historia smaków", podczas spotkania z czytelnikami w Dziennym Domu Pobytu Seniora, zorganizowanym przez Bibliotekę Miejsko-Powitową. Po wykładzie i warsztatach kuchni litewskiej z udziałem uczestników zajęć organizowanych w nowej placówce uruchomionej przez samorząd Kwidzyna, rozmawialiśmy z autorką książki. Sprawdzamy też czym zajmuje się Dzienny Dom Pobytu Seniora oraz jak uczestnikom organizowanych w nim zajęć podobało się spotkanie z Ewą Wołkanowską-Kołodziej i inne zajęcia, w których uczestniczą. Czy na Litwie jada się bigos albo rosół, co to są cepeliny i czy można jeść ogórki z miodem? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w materiale filmowym.

 

 


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama