Pierwszą imprezą prezentującą kulinarne tradycje naszego regionu był Powiślański Stół Wielkanocny, na którym swoje potrawy zaprezentowało 8 kół gospodyń wiejskich. Po trzech latach liczba uczestników wzrosła do 27, co jest najlepszym dowodem na rosnącą aktywność społeczną mieszkańców powiatu, ale też na rodzące się więzi i poczucie tożsamości. Pomysłodawca imprezy, która odbyła się w Kwidzyńskim Parku Przemysłowo Technologicznym, Wójt Ewa Nowogrodzka ma szczególne powody do zadowolenia, bowiem to właśnie w gminie Kwidzyn koła gospodyń wiejskich rozwijają się najprężniej. Na Powiślański Stół Bożonarodzeniowy swoje potrawy przygotowało 10 kół z tej gminy. Nie znaczy to, że pozostałe gminy nie miały się czym pochwalić. Pięknie udekorowane stoły zaskakiwały obfitością i cieszyły oczy pięknie przygotowanymi i wyeksponowanymi, świątecznymi daniami. Oprócz potraw tradycyjnych takich jak liczne odmiany pierogów i ryb w różnej postaci pojawiły się lokalne impresje na ich temat. Świąteczny bigos z czerwonej kapusty albo rybna zapiekanka wigilijna, łącząca w sobie tradycyjne składniki z nowatorskim podejściem. Były też dania typowe dla kuchni kresowej, kutia, kompot z suszu czy pieczone pierożki, zresztą różnorodność była olbrzymia, bo każdy tradycje świąteczne odziedziczył po przodkach, którzy na Powiśle, w większości trafili po ostatniej wojnie światowej. Dziś ten etniczny zlepek zaczyna mieć poczucie lokalnej tożsamości i więzi z Powiślem, a mnożące się koła gospodyń wiejskich i inne organizacje pozarządowe czy stowarzyszenia działające na wsi, są najlepszym dowodem na coraz silniejsze więzi łączące lokalne społeczności. Staraniem gminy Kwidzyn, w przyszłym roku powstanie publikacja zawierająca przepisy na świąteczne dania z Powiśla, eksponowane podczas imprezy. Wszystkie dania zostały starannie sfotografowane, więc oprócz przepisów będziecie mogli też zobaczyć, jak potrawy powinny wyglądać. Przepisy na powiślańskie potrawy bożonarodzeniowe będzie więc można wypróbować już w przyszłym roku. Impreza miała bardzo ciepły charakter, panie z różnych kół gospodyń wiejskich dzieliły się przepisami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi wykonania różnych potraw, a goście dosłownie pochłonęli przygotowane przez nie smakołyki, w nieco ponad godzinę.
Wspólne wykonanie kolędy przez samorządowców z gmin powiatu kwidzyńskiego zakończyło oficjalną część imprezy. Zanim ze stołów zniknęły przygotowane z pietyzmem świąteczne potrawy, sprawdzaliśmy, co pojawia się na powiślańskim stole w Boże Narodzenie i jakie tradycje najbardziej wpływają na dzisiejszy kształt lokalnej kuchni. Sprawdźcie, jak smakuje Powiśle i poczujcie niepowtarzalną atmosferę tej świątecznej imprezy.
Komentarze