Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 23:30
Reklama

Powiślański Stół Wielkanocny

Żur, biała kiełbasa i jaja na mnóstwo sposobów. Do tego festiwal ciast i pyszne nalewki, które stają się kulinarną wizytówką powiatu kwidzyńskiego. Tegoroczna edycja Powiślańskiego Stołu Wielkanocnego odbyła się w Ryjewie, gdzie Koła Gospodyń Wiejskich prezentowały swoje wizje świątecznych potraw. Trochę tradycji i nuta nowoczesności. Palce lizać.
Powiślański Stół Wielkanocny

    Imprezy z cyklu Powiślański Stół nabrały prawdziwych rumieńców. Z edycji na edycję uczestniczy w nich coraz większa liczba wystawców, którzy też coraz bardziej poważnie podchodzą do prezentacji. Poszczególne stoły konkurują dekoracją, sposobem ekspozycji i przede wszystkim smakiem i innowacyjnością potraw. Chociaż tradycja odgrywa najistotniejszą rolę przy komponowaniu świątecznego jadłospisu, to każdy z wystawców bardzo stara się wnieść swój wkład w interpretację tradycyjnych potraw. Każdy stara się przykuć uwagę nowym przepisem albo sposobem wykonania potrawy. Rośnie też liczba wystawców, bo rośnie liczba kół gospodyń w naszym powiecie. Gdy przed czterema laty wizytowaliśmy jedną z pierwszych imprez pod hasłem Powiślański Stół Wielkanocny, którą zorganizowała gmina Kwidzyn w Tychnowach, uczestniczyło w niej ledwie kilka kół. Dziś w każdej gminie naszego powiatu jest ich przynajmniej po kilka lub kilkanaście. Działające w nich panie zarażają entuzjazmem i energią, a kulinarnie potrafią zdziałać cuda. Rosnąca aktywność obywatelska mieszkańców powiatu cieszy tak samo jak kulinarne perełki, które prezentują podczas świątecznych imprez. Trudno jeszcze powiedzieć, czy już narodziła się tradycja potraw z Powiśla, ale na pewno jesteśmy już na dobrej drodze. Choć tutejsza kuchnia wywodzi się z bardzo różnych stron i tradycji, to wspólnym jej elementem stają się nalewki z fantazją komponowane przez prawie każde koło gospodyń. Obok smaków tradycyjnych są i nowoczesne, a wręcz egzotyczne. Różnią się mocą, ale wszystkie łączy bardzo staranne wykonanie i subtelny smak. Sprawdźcie, co w Wielkanoc jada się i pija na Powiślu. Zdrowych i pogodnych świąt no i smacznego!

 

 


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama