Chlebek ze smalcem, czy owocowe przetwory w słoikach, jabłka i dynie, czy domowe ciasta, w końcu ziemniaki, czy zboże. W tym odcinku odrobiny Kwidzyna sprawdzamy, z czym kwidzynianom kojarzy się smak jesieni.
To niewątpliwie najsmaczniejsza impreza w Kwidzynie, którą od lat organizuje LFF Projekt, przy szczególnym zaangażowaniu ojca dyrektora Mieczysława Dzikowskiego. Co prawda ciężko mu było wybrać między zbożem a ziemniakami, ale w wyniku tych rozterek w jego głowie zrodził się kolejny pomysł, który Smak Jesieni może uczynić jeszcze smaczniejszym eventem. Sprawdzamy też, jakie pyszności przygotowały kwidzyńskie szkoły i jak uczniowie znoszą zakaz sprzedaży w szkolnych sklepikach tzw. śmieciowego jedzenia.
Czy dzieciaczki z SP 5 cierpią, pijąc tylko wodę, czemu dziewczyny z Gimnazjum nr 3 preferują murzynka oraz który chleb jest zdrowy i ekologiczny. Wszystko okraszone lirycznym dźwiękiem zespołu "U Studni", którego nastrojowy recital spowodował, że dyrektor biblioteki Piotr Widz, w odwiecznym dylemacie ziemniaki czy zboże, stanowczo opowiedział się za żytem.
Odrobina Kwidzyna. Smak jesieni.
Chlebek ze smalcem, czy owocowe przetwory w słoikach, jabłka i dynie, czy domowe ciasta, w końcu ziemniaki, czy zboże. W tym odcinku odrobiny Kwidzyna sprawdzamy, z czym kwidzynianom kojarzy się smak jesieni.
- 23.09.2015 14:01 (aktualizacja 29.09.2023 15:55)
Komentarze