Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 19 kwietnia 2025 06:48
Reklama

Piec żeliwny - charakterystyka

Piec żeliwny to kominek, który od wielu lat pojawia się w naszych domostwach. Obecnie przeżywa swój renesans. Ekologiczne rozwiązania i nowoczesny design pozwalają na jego umieszczenie we współczesnych pomieszczeniach. Sprawdzą się wszędzie tam, gdzie nie ma miejsca na postawienie tradycyjnego kominka. Czym charakteryzują się tego typu urządzenia?
  • 17.08.2023 13:52
  • Autor: Grupa Tipmedia
Piec żeliwny - charakterystyka

Najważniejsze zalety pieców żeliwnych 

Piece żeliwne często instaluje się w pomieszczeniach, gdzie wymagane jest dodatkowe ogrzewanie. Użytkownicy doceniają je za niebanalny, estetyczny wygląd i łatwy montaż. W ich przypadku nie istnieje konieczność murowania ścian czy wzmacniania stropu. Z uwagi na fakt, że mogą zostać przygotowane w różnej stylistyce, pasują do każdego pomieszczenia. Popularne są przede wszystkim piece bogato zdobione, w stylu rustykalnym, ale też przypominające swoim kształtem bryły geometryczne. Piece żeliwne mogą być dodatkowym, bardzo wydajnym źródłem ciepła. Materiał, z którego się je wykonuje, szybko się nagrzewa i długo oddaje ciepło. Oznacza to, iż nie jest konieczne regularne dokładanie opału, dzięki czemu eksploatacja pieca staje się ekonomiczna. Ponadto jest on bezpieczny w użytkowaniu, np. za sprawą mechanizmu domykającego drzwiczki i zimnej klamki. Takie elementy prowadzą do wyeliminowania ewentualnych poparzeń oraz pożarów. Jeżeli tylko piec zostanie podłączony zgodnie z tym, co zalecił producent, można z niego korzystać bez najmniejszych problemów przez długie lata. 

Jak wybrać piec żeliwny?

 Chcąc dokonać wyboru pieca żeliwnego, konieczne jest sprecyzowanie swoich oczekiwań i potrzeb. Trzeba rozważyć, czy ma on służyć tylko do dogrzania danego pomieszczenia, czy też pełnić dodatkowo funkcję dekoracyjną. Piecyk żeliwny może bardzo dobrze wpisywać się w wystrój wnętrza i zapewnić przyjemne ciepło w chłodne wieczory. Piec żeliwny musi zostać dobrany z uwagi na:

 ● rodzaj używanego opału,

 ● sprawność - warto kupić urządzenie o sprawności minimum 70%,

 ● czas palenia - optymalnie powinien on wynosić minimum 8 godzin, 

● moc - przyjmuje się, iż 1 kW pozwala na ogrzanie ok. 10 m² powierzchni o wysokości 2,5 m. 

Dokonując wyboru modelu wolnostojącego, warto poza jego wyglądem zwrócić uwagę także na materiał, z jakiego go zrobiono. Duże znaczenie ma w tym wypadku palenisko, które powinno gromadzić ciepło. Żeliwo w tej roli sprawdza się idealnie, jest grubsze np. od stali. Rozważając zakup pieca żeliwnego, warto brać pod uwagę również konkurencyjne ceny w porównaniu z innymi kominkami. Jeśli chodzi o koszty eksploatacji, także wypadają korzystnie. Zużywają bowiem mniejszą ilość opału niż inne źródła ogrzewania, co ma wpływ na obniżenie comiesięcznych rachunków w naszym domu.

Materiał partnera


Reklama
Reklama