Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 21 listopada 2024 20:09
Reklama
Cook and Love

Cook and Love

Opis działalności

Dobra patelnia pozwoli na łatwe i szybkie przygotowywanie smacznych dań. Na rynku dostępny jest ogromny wybór patelni przeznaczonych do różnych sposobów smażenia, wykonanych z kilku materiałów.Rodzaje patelniPatelnie klasyczne – są najbardziej popularne, mają płytkie brzegi i płaskie dno. Można je wykorzystywać do smażenia większości potraw.Patelnie głębokie – mają dużo wyższe brzegi, pozwalają na przygotowywanie większych porcji, nadają się do duszenia potraw. Popularnym rodzajem głębokiej patelni jest chiński wok.Patelnie do grillowania – mają niskie brzegi i charakterystyczne żłobienia, które pozwalają na uzyskanie potraw przypominające smakiem te smażone na grillu.W sklepach można znaleźć patelnie do przygotowywania konkretnych potraw, na przykład ryb, naleśników i jajek.Materiał – aluminium, stal, żeliwoPatelnie z aluminium stosunkowo szybko się nagrzewają i tracą ciepło. Są trwałe i lekkie, ale trzeba pamiętać, że pod wpływem wysokich temperatur aluminium może przenikać do smażonych potraw. Z tego powodu takie naczynia zawsze są pokrywane odpowiednimi powłokami, np. teflonem.Patelnie ze stali są trudne do zarysowania i bardzo trwałe. Nagrzewają się stosunkowo wolno, ale w czasie smażenia nie trzeba korzystać ze specjalnych sztućców z tworzyw sztucznych lub drewna.Patelnie żeliwne – są trwałe i umożliwiają osiągnięcie wysokich temperatur smażenia. W czasie przygotowywania potraw będą wydzielać żelazo, ale nie jest to niebezpieczne dla zdrowia. Są stosunkowo ciężkie.Powłoka patelniDzięki nowoczesnym powłokom można ograniczyć do minimum używanie tłuszczu do smażenia, jednocześnie skutecznie zapobiegają one przywieraniu potraw i ułatwiają smażenie.Powłoka teflonowa – umożliwia smażenie bez tłuszczu. Jest podatna na zarysowania więc wymaga używania specjalnych sztućców. Najbardziej trwałe są powłoki z trzech warstw teflonu.Powłoka ceramiczna – nagrzewa się równomiernie, jest bardzo śliska i stosunkowo odporna na zarysowania.Powłoka tytanowa – wyjątkowo odporna na zarysowania, dzięki dodatkowi ceramiki staje się bardziej gładka, co lepiej chroni przed przywieraniem.Patelnie żeliwne - Cook and Love.

Kategoria

Podziel się

Lokalizacja
Aleksandra Ostrowskiego 30
53-238 Wrocław
733 999 777
Reklama